Wednesday, May 4, 2011

Kuidas võrrelda Jaanipäeva peret tänapäeva perega

Perekond, mida käsitleti Kivikase "Jaanipäevas" oli tolleaegne tavaline perekond. Taluperemees, tema vanemad, perenaine ja lapsed. Seda on hea võrrelda tänapäeva tavalise perekonnaga, mille koosseis on enam-vähem sama, kui võibolla välja arvata peremehe vanemad.
Jaanipäeva perekonnas kajastuvad probleemid on reaalsed ka tänapäeval. Mees abiellub naisega, kes talle alguses väga meeldib, kuid hiljem hakkab temast teatud põhjustel tüdinema. Jutustuses oli mehe tüdinemus või kui lausa öelda tülpimus naisesse tingitud taluniku vanematest, kes pidasid naist mehe juures muidusööjaks vaadates, et ta tuli vaesest perest ilma kaasavarata. See võib vabalt ka tänapäeval juhtuda, sest naise ämmal ja äial võib olla suur mõju oma pojale. Vaadakem kasvõi Hollywoodi filme (ka neis võib leida mõne tõetera).
Tülpimuse põhjus, nagu juba mainitud, oli puhtalt majanduslik. Ka see on tänapäeval ülireaalne. Ma olen nüüd küll väga eelarvamuslik, aga usun, et Hugh Hefneriga abielus olev kahekümnendates naine, ei imetle tema suurepärast iseloomu ega pea Playboy asutajat ka oma hingesugulaseks. Kui Hefneri vanemad oleks elus, olen kindel, et nad ei vaataks sellele tüdrukule mitte just kõige parema pilguga. Selliseid näiteid võib tuua tuhandeid. Naised (mitte kõik naised loomulikult) on kogu aeg abiellunud raha pärast ja teevad seda ka edaspidi. Tol ajal ei olnud see võibolla nii silmakirjalik, siis oli see normaliseeritum.

No comments:

Post a Comment